Myy mitä myyt - kunhan myyt

  • Posted on: 9 June 2016
  • By: Mikko
Pakkomyynti tekee hallaa maineelle

"Jokaiselta asiakkaalta rahat pois - Ihan sama mitä myyt, kunhan myyt!" sanoi eräs esimies myyjilleen myyntipalaverissa. Siinäpä yksi parhaista tavoista tiputtaa asiakasuskollisuus nolliin ja ansaita suu vaahdossa mesoavan torikauppiaan maine.

Olen kuullut monia tyrkkymyynnin motivointipuheita, lopputuleman ollessa aina sama;
- asiakas se vaan ei saa lähteä jättämättä ropojaan kassakoneeseen.

Totta kai palvelun päämäärä on myynti, mutta palvelu ei voi unohtua välistä. Ellei varta vasten halua marssittaa asiakasta sinne, missä asiakasta kuunnellaan. Asiakas kun ei oikein tykkää pakkomyynnistä ja muistaa kyllä, kuka tyrkyttää ja kuka kuuntelee.

Painotan vieläkin sitä samaa mantraa, mitä 100% muistakin myyntiblogien kirjoittajista painottaa;

Internetin aikakaudella, asiakas ottaa itse asioista selvää. Myyjän on turha myydä kalliimpaa vastaavaa tilalle. Myyjän rooli on enemmän asiakkaan valitseman tuotteen tai palvelun ostohalun vahvistaminen vastaamalla asiakkaan lisäkysymyksiin ja kartoittamalla lisämyynnin tarvetta.

Ollessani nuori myyjän renttu, minulla kävi joka kerta sähkökatkojen ja/tai kellojen siirron jälkeen useita asiakkaita kysymässä apua. Minuutin demonstraatio kanavien hausta tai kellon siirto oikeaan aikaan asiakkaan kännykästä ilman veloituksia toi myöhemmin muutamankin vakioasiakkaan ja muistan tehneeni isojakin kauppoja jälkeenpäin.

Olen joskus myös neuvonut asiakkaan kilpailijalle ostoksille. Sama asiakas on myöhemmin tuonut itsensä lisäksi tuttaviaan minun kanssa kaupoille.

Vastikkeeton palvelu kyllä muistetaan. Sellainen lisää asiakasuskollisuutta, kun asiakas voi hyvillä mielin mennä tutun ja palvelevan myyjän juttusille.
Silloin myös pieni sesonkituotteiden tai pakkomyytävien tuotteiden hävittäminenkin onnistuu vähän helpommin.

Kun seuraavan kerran kuulet jonkun kehottavan myymään mitä tahansa, kunhan saat myyntiä aikaiseksi, älä hyvä immeinen tee niin. Myy mitä asiakas tarvitsee.

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
Tällä testaamme, että olet ihminen
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.