Työhakemuksen ABC

Ohjeita työhakemuksen tekoon

Varmaan jokainen meistä on kuullut niitä tarinoita, kuinka on haettu satoja työpaikkoja, saamatta vastauksia. Ymmärrän, että edellä kuvattu voipi hieman turhauttaa, mutta vika tuskin on sinussa henkilönä. Vika todennäköisesti on umpisurkeassa hakemuksessa. Minä tykkään paasata siitä, kuinka myynti on vaikuttamista ja tässäkin, työnhakijan täytyy myydä itsensä työnantajalle. Yhtä klisee kuin instagram-kuva varpaista heinäkuussa, mutta pitää täysin kutinsa. Lyhyesti; Tulevaa työnantajaa tuskin kiinnostaa "minä osaan tätä, olen ollut tuolla töissä ja olen tällainen" - litaniat, vaan ennemmin ne pointit mikä sinun työkokemuksessasi on se juttu, miksi sinä olisit ykkösvaihtoehto. Jos nyt mietit "koska olen ahkera, motivoitunut ja kokenut" - länkytyksen, olet löytänyt yhden ongelman syistä. Joka helevetin hakija (paitsi työvoimatoimiston pakottama) on vähintäänkin motivoitunut ja ahkera.

Vinkkejä hyvän työhakemuksen tekemiseen

Aletaanpa purkamaan niitä tekijöitä, millä työhakemus saadaan erottumaan muista ja miten tuot juuri sinun vahvuutesi ja motivaatiosi esille, ilman väsyneitä itsestäänselvyyksiä.

Ole kiinnostunut työnantajasta jo hakemuksessa

Työnantaja ihan oikeasti olettaa, että olet kiinnostunut siitä, kenen leipiin olet mahdollisesti tulossa. Vieraile yrityksen verkkosivuilla, some-kanavissa tai googlaa vähintään kyseinen firma. Tuo hakemuksessa esiin yhteisiä intressejä tai arvoja. Voit esimerkiksi samaistua tulevan työnantajasi visioon, laadukkaisiin tuotteisiin tai palveluun. Tuo ne esille esimerkiksi palveluhalukkaana työtapana. Tällä tavalla tuot esille sen, että olet oikeasti kiinnostunut firmasta ja olet tutustunut firman tarjoamiin tuotteisiin ja palveluihin pintaa syvemmältä.

Tuo esille osaamisesi

Työhakemukseen ei kannata luetella listaa työnantajistasi. Sen virkaa toimittaa CV. Pelkkä tylsä listaus edellisistä työnantajista ei kerro tulevalle työnantajalle yhtään mitään. Sen sijaan, tuo esille osuvimpia työtehtäviäsi, osaamistasi ja onnistumisiasi edellisistä työtehtävistä, jotka liittyvät nyt hakemaasi työhön. Olet ehkä onnistunut aiemmin tehostamaan toimintaa, synnyttämään säästöjä tai kasvattamaan vastuualueesi myyntiä? Kerro niistä. Todennettavien referenssien takia sinä olet se oikea hakija.

Työhakemus ja CV erikseen

Hyvä työhakemus mahtuu yhdelle sivulle. Työhakemus on lyhyt ja ytimekäs, jossa tuot esille sinun vahvuutesi, mikä sinussa on se, miksi työnantaja haluaisi maksaa sinulle tekemisistäsi. Hyvä CV ei ole vain lista työpaikoistasi. Hyvästä CVstä käy ilmi, mitä työtehtäviä ja mahdollisia vastuita edellisiin työpaikkoihin kuului. Hyvästä CVstä käy myös ilmi onnistumisesi näissä tehtävissä. Älä kuitenkaan sorru siihen yksitoikkoiseen ja geneeriseen ominaisuuksien sylkemiseen vaan tuo esiin haetun työtehtävän kannalta tärkeä osaamisesi.

Varmista hakemuksen selkeys

Tekstivuori täynnä kirjoitusvirheitä, ilman selkeää kirjoitusasua ja kappalejakoa on omiaan kuihduttamaan työnantajan kiinnostuksen lukea hakemusta muutamaa riviä pidemmälle. Jaottele siis tekstiä, kirjoita hakemus johdonmukaisesti ja varmista, että hakemuksessa ei ole kirjoitusvirheitä.


Esimerkki ja referenssi tähän löytyy aivan lähipiiristä. Tilanne oli se aika perinteinen; hakemuksia oli lähetetty maailmalle jo useita, mistään ei kuulunut mitään. Työhakemus oli aika yleisluontoinen ja tylsä. Näillä edellisillä esimerkeillä työpaikka napsahti jo heti seuraavalla hakemuksella, joten uskallan väittää nämä keinot toimiviksi. Jos et halua olla tuomittu ikuiseen työnhakuun, analysoi vähän, miksi onnistumisprosenttisi on niin heikko. Yksikään myyjä ei lähetä sataa tyhjää tarjousta, vaan epäonnistumiset analysoidaan aika rutosti aikaisemmin. Ihan sama juttu työhakemusten kanssa.